blog bg

Kategória :


Téma - Kulcsszó :

Fűtetők Észak-Európában, zöldtetők egyre több helyen

A zöld-tetők ősi változata a fűvel benőtt háztető, a fűtető. Fontos tulajdonsága a hőszigetelés, télen benntartja a meleget a házban. Hangszigetelő, a gyakori eső nem kopog a tetőn. Súlya és egybefüggő volta megvédi attól, hogy a szél elvigye a tetőt.

A modern fűtetők alatt kátránypapír védett a beázástól, de a legújabb technika szerint gyökérálló szigetelőrendszert használnak.

Karbantartást ott, ahol sűrűn esik az eső, általában nem igényel. Azonban a szárazabb éghajlaton rendszeresen locsolni és nyírni kell, hogy üde, zöld maradjon.

Forrás : a Homeinfo 2015.08.12-i cikke.
Természetesen nem csak füvet, de más, kis terjedelmű gyökérrel rendelkező növényeket is elhelyezhetünk a tetőn. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen nehéz és magas, mert a szél gondot okozhat ellenkező esetben, persze a tető formájától, típusától, elhelyezkedésétől, anyagától is függ.

A nagyobb épületek zöld-tetői részben már a nagyvárosi és globális problémákra is megoldás lehet. A zsúfolt városok egyik hátránya a nagy aszfaltozott-betonozott felületek, melyek tárolják a meleget, éjszaka pedig kisugározzák, mellyel megakadályozzák, hogy éjszaka felfrissüljön a levegő. A klímaberendezések pedig tovább rontják a helyzetet, mert a működésük során termelt és a bentről kivont hőt azt utcára juttatják ki, ezzel még jobban fölmelegítve a környezetet. Az elviselhetetlen és az egészségre káros forróság problémája csak az első a láncolat elején. A forró levegő gyors felfelé áramlása a felső légrétegben ütközik a hideg levegővel, így a jelentősen eltérő hőmérsékletű légtömegek találkozása csapadékképződéssel jár. Sajnos ez a csapadék zivatar formájában aránytalanul nagy mennyiségben esik le, amit a csatornák képtelenek elnyelni és áradást okoz.

A zöld-tetők egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy el tudja tárolni a leszakadó csapadékmennyiség akár 70%-át is, ezzel enyhítve a csatornák terheltségét.

Az elraktározott folyadék elpárolgásával pedig a hőmérsékletet is csökkenti, nem csak a környezetben, hanem az épület lakásaiban, irodáiban is. Télen pedig ezek az élő, biológiai tetők ugyanúgy szigetelnek, a fűtéshez szükséges, környezetszennyező gáz kibocsátása csökken.

Mivel a fűtés költsége csökken, gazdasági szempontból nagyon hasznos lenne az ilyen tetők kialakítása. Ezen felül a lapos tetők felújításának gyakorisága és annak költségei is csökkenthetőek lennének.

A beültetett növények a városi szmogot is képesek megszűrni, az allergiát okozó, szálló port pedig megkötni.

Forrás : a Homeinfo 2015.08.12-i cikke.


Nagy-Britannia Japán