blog bg

Kategória :


Téma - Kulcsszó :

Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm, Öko-völgy Alapítvány

Az Öko-völgy Alapítvány bemutatkozása honlapjukon :

Az Öko-völgy Alapítvány az Alkalmazott Fenntarthatóságért nevű civil szervezetet magánszemélyek hozták létre 2008-ban. A 2009-ben bejegyzett alapítvány tevékenységeit emlegetjük összefoglaló néven Öko-völgy Programként.

Alapítványunk célja, hogy működő, hiteles mintákon, gyakorlatias és személyes példákon keresztül mutassa be, hogy miképpen érhető el kiváló életminőség környezeti-, gazdasági- és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható módon. Hiszünk abban, hogy a globális krízisek, mint például a klímaváltozás, a környezetszennyezés vagy az élelmiszerválság kérdései csak életmódváltással oldhatók meg. Ehhez szeretnénk olyan tapasztalatokat átadni, amelyek egy-egy közösségben már beváltak.

Miért pont Krisna-völgy az Öko-völgy Alapítvány mintaterülete? Mert az 1992 óta működő somogyvámosi ökofalu-közösség, ökológiai gazdaság kiváló példa arra, hogy a környezeti-, gazdasági- és társadalmi fenntarthatóság elvei megvalósíthatók, gyakorlatba ültethetők, és hosszútávon élhetők.

A somogyvámosi ökofalu kiemelkedő környezet- és természetvédelmi, tájgazdálkodási eredményei közül néhány, felsorolás-szerűen: Biogazdálkodás (zöldség- és gyümölcs kertészet, szántóföldi növénytermesztés); Ökológiai állattartás; Mezővédő erdősávok és facsoportok telepítése; Mozaikos tájszerkezet létrehozása; Természetes élőhelyek védelme; Nádgyökérzónás szennyvíztisztítás; Botanikus Kert létesítése; Megújuló energiaforrások használata; Ökrök használata az igavonásban; Lakto-vegetáriánus életmód; Működő faluközösség.

Az Öko-völgy Program keretében segíteni szeretnénk a fenntarthatósággal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok cseréjét, és tudományos megalapozását. Kutatási projektjeink mellett fontos cél az eredmények, tapasztalatok átadása, oktatása, a fenntartható életmód népszerűsítése. Az Öko-völgy Programban számos felsőoktatási- és kutatási intézmény, civil szervezet, cég, szellemi műhely és magánszemély vesz részt.

A bemutatkozásban még megemlítik, hogy a kutatók számára kínálnak lehetőséget, továbbá hogy mely egyetemekkel működnek együtt, valamint leírják, hogy a környezettudatos életmódról összegyűlt tapasztalatok továbbadását, mások eredményeinek megismerését is kiemelten fontosnak tartják.


A Krisna-völgy bemutatkozása honlapjukon : Krisna-völgy Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb öko-közössége. 266 hektáros területén a hajdani birkalegelő helyén a sokszínű élővilág számos fajnak ad otthont. Több mint 950 fa és bokor faj található Krisna-völgy botanikus kertjében, mely az oktatás mellett lehetővé teszi a természet közeli élővilág megőrzését és az étkezési terményekre irányuló kutatást is. Kezdettől fogva az önfenntartás munkált alapelvként a közös munka, szociális fejlődés és hagyományos technológiák segítségével.

Nincs rácsatlakozva az országos áramhálózatra, a házakban, irodákban napelemek és szélmalmok állítják elő az áramot. A vízellátásról kutak gondoskodnak. A szennyvíz feldolgozást egy kemikália nélküli nád-ágy zónarendszer biztosítja. A mosást környezetbarát ecettel és mosószódával oldják meg.

Van bio kert, ami zöldséggel és gyümölccsel látja el a közösséget, amit a 2008-ban épült 150 m2-es pincében lehet elraktározni, hogy a téli hónapokban segítsen önellátónak maradni. A konzerválási módszerek között szerepel a dehidratálás is, tartósítószerek hozzáadása nélkül.

A Tehénvédelmi Központ (Gosala) a csorda otthona, ahol magyar tarka, tiroli borzderes és indiai zebu is megtalálható. Áll egy 550 m2-es akolból, két ökör karámból, egy széna- és egyéb tárolóból. A hagyományőrző mezőgazdasági eszközöket bemutatják a turistáknak munka közben.

Az iskolát 2009-ban akkreditálta a kormány. A nemzeti tanterv mellett a diákok védikus tudományokat, organikus kertészkedést, önfenntartást, ökológiai életstílust, drámát, zenét, művészeteket, kézművességet és sok mást is tanulnak, gyógynövényeket gyűjtenek és lekvárt főznek be.  Arra képezzük őket, hogy becsüljék meg a természet kincseit, az állatokat, embereket, hiszen minden és mindenki Istenhez, Krisnához tartozik.

Az évi 25-30 ezer turistát kívánságra a templomban idegenvezető kalauzolja körbe. Vegetáriánus étterem és egy indiai ajándékbolt is várja a vendégeket. A legnagyobb éves vendégváró fesztivál a 3 napos Búcsú, melynek során átlagosan 7000 fő látogatja a farmot. A búcsú alatt a turisták meglátogathatják a kertet, az akolt, az öko-falut, a templomot, a színpadon pedig 10 órás műsor tekinthető meg naponta.
Több kép látható a Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm Facebook oldalán. Csak bejelentkezett Facebook-os profillal látható !

3D Virtuális Panorámák Krisna-völgyről a Krisna-völgy honlapján.