blog bg

Kategória :


Téma - Kulcsszó :

Napenergia tárolása otthon, új technológia és csökkenő ár

A HVG 2017.09.04-i cikkében írja : Már nemcsak megtermelni lehet a villamosenergiát a svéd bútorgyár (IKEA) napelemeivel, de az otthoni akkumulátorukkal az eltárolásra is van mód. Így akkor is felhasználható az áram, amikor nem süt a nap, de szükségünk van az energiára.

A napelemet és az akkumulátort 6925 fontért (kb. 2,3 millió forint) árulja az IKEA, a napelem nélkül 5000 font (kb. 1,7 millió forint). Ne feledjük, hogy ez így drágának tűnik, de a későbbiekben nem lesz villanyszámla. A kérdés az, hogy meddig bírja egy ilyen készülék...

A HVG 2017.05.22-i cikkében azt írja, hogy sokan azért nem használnak még napenergiát, mert a napelem a telepítéssel együtt túl sokba kerül egyszerre. Most egy új technikán dolgoznak az ausztrál Newcastle-i Egyetemen, ami drasztikusan lecsökkentheti a napelem árát. A hagyományos napelemek nagy, nehéz, üvegtáblák közé zárt, így aztán vastag paneleket jelentenek, az ő megoldásukkal egy 0,1 milliméternél (!) is vékonyabb műanyag filmrétegre “nyomtatják” a Nap energiáját felvevő paneleket, ezzel pedig a felhelyezés is jóval könnyedebben megy.

Dastoor professzor szerint az új technológia a hagyományos napelemeknél több áramot termel akkor is, amikor a fényviszonyok nem kedvezőek, mindegy, milyen a tető fekvése.

A Tesla mostanában érkező napelemének négyzetmétere 235 dollárba (kb. 65 ezer forintba) kerül, az ausztrál fejlesztők 7,42 dolláros áron, azaz 2000 forint/m2 körül tudják majd kínálni a terméket.

Az egyetem most a különbözik időjárási körülmények tűrését tesztelik, utana pedig tömeggyártásról szóló tárgyalásokba kezdenek nagy ipari cégekkel.

Egy másik, 2017.09.06-i cikk az otthoni napelem energiájának tárolásáról : az Alternatív Energia honlapján.

Ha meg nem kell rákapcsolódnunk a hálózatra, adót sem kell fizetni évi 4000 kW után ? (lásd előző cikk a napelemről) : "Lesz olyan, aki mentesül a napelem rendszerhasználati adója alól."