blog bg

Kategória :


Téma - Kulcsszó :

Lesz olyan, aki mentesül a napelem rendszerhasználati adója alól

Ha napelemet működtet valaki, adót kell fizetnie évi 4000 kW fogyasztás után, ha rá van csatlakozva arra a szolgáltató rendszerre, ami szétosztja a többi háztartásból származó napenergiából átalakított áramot az egyenletes ellátás érdekében mindenki számára. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint a normál méretű háztartásokat ez nem érinti, mivel azok minden elektromos és háztartási eszközt egybevéve, évente mindössze 2150 kilowattórát fogyaszt.

Csináltam egy hozzávetőleges kalkulációt a saját háztartásomról, ami 47 m2-es lakást jelent 3,8 méteres belmagassággal, 2 főről van szó gyerek nélkül, akik mosógépet, cirkófűtést (annak elhanyagolható elektromos része), vízforralót, televíziót, internetet és világítást ( két szoba, egy konyha és egy fürdőszoba) használnak. Az évi fogyasztásom 1450 kW.

Az adózáshoz hozzá kell tennem, hogy háromszor kell adózni Magyarországon a megújuló, tiszta forrású energia után. Először a fizetésünkből fizetünk kb. 40%-ot, majd a napelem megvétele után 27%-ot hagyunk a boltban, utána pedig a rendszerhasználat után is fizetnünk kell. Ez nem támogatás, ez nem az az út, amivel a mai világ drámai környezetszennyezését és vele a klímaváltozást megállítjuk.

Teljes forrás cikk : 2017.03.06. az Origo honlapján

Kategória : Energiaforrás / Téma - Kulcsszavak : Napelem